Laatste Nieuws

Verslag Veteranencross MC. Volgas

Veteranencross MC. Volgas

 

Na de zomerstop, nou ja de maand augustus en zomer, was het op zaterdag 23 augustus weer tijd voor de jaarlijkse Veteranencross. Deze dag werd mede georganiseerd i.s.m. met Vintage Motorcross Club Nederland en de ONK bromfietscross, die beide hun ONK wedstrijden reden op deze dag.

Toen ik om 6.55 uur op de Leemkuil aan kwam lag de baan er prachtig bij, dit had ik niet verwacht na de vele regen die de afgelopen tijd was gevallen.

Er werd deze dag in veel klassen gestreden en het was een vol programma wat er deze dag moest worden afgewerkt. Dus om 9.30 uur maar snel begonnen om de 156 inschrijvers te laten trainen.

De trainingen verliepen lekker vlot, tot er op ¾ van de trainingen, een flinke hoosbui voor zorgde dat de baan in know time vol lag met water, maar de trainingen werden gewoon afgewerkt.

Na de trainingen, toen was het inmiddels weer aardig droog, toch maar even op sommige plaatsen gepompt en toen onze boskabouter een uurtje op zijn trekker had rond gereden, konden we op een redelijke baan toch beginnen met de wedstrijden.

De eerste klasse was Bromfietsen lokaal en in deze klasse reden de plaatselijke helden hun rondjes over de korte (50cc) baan. Er was voor deze mannen moeilijk door te komen, maar lol hadden ze zeker. Marcel Fredriksen (mossel) mocht zich winnaar noemen na 2 manches.

De automaat/scooter/ varioklasse reden hun ONK wedstrijd ook over de verkorte baan. Ik heb in deze klasse echt de meest mooie bouwsels langs zien komen, van op originele crossmotoren lijkende

brommers tot een Tomos automaat bromfietsje. In deze klasse werd er ondanks de zware baan voor iedere meter gestreden en won Steve van Hout bij de scooters en Andy Savelkous bij de Automaten.

De standaard en de superklasse was lekker gevuld met 25 rijders achter het hek. Ook hier reden weer de meest fantastische motoren in het rond en deze mannen draaide ondanks de mindere baan hun rondjes in een rap tempo. De eerste manche reden ook deze mannen over de verkorte baan, maar na overleg werd toch besloten dat de 2e manche toch de hele baan werd gereden. Bij de standaard klasse was er de winst voor Rick van de Laar en in de superklasse was Izzi v.d. Heijden de snelste.

In de klasse Classic 50cc waren er 20 deelnemers en het was mooi om de diversen soorten Kreidlers,

Sachsen en andere merken van wel eer hun rondjes weer eens te zien draaien op de Leemkuil. Je zag dan ook bij menig (oud) rijder de herinneringen, aan hoe zij vroeger waren begonnen, weer boven komen. Ook deze mannen reden ondanks de zware baan een flink tempo. De winnaar in deze klasse was Geerd Bremer.

In de DTS 50+ klasse werd er in beide manches ook flink gestreden en waren er veel

positiewisselingen te zien, bij de mannen op hun Husqvarna ’s, Honda’s, Montesa’s enz.

De winnaar in deze klasse was Toon van der Velden.

Het podium in de DTS50- klasse werd volledig gevuld door de familie Takman, in hun keurige Suzuki overhemden. Zij eindigde in beide manches op de eerste 3 plaatsen, maar Stefan Takman mocht zich met 2 mancheoverwinningen de sterkste van de familie noemen deze dag.

In de Pre 90 klasse was Thomas Adriaanse, op zijn Venko Honda, in beide manches een maatje te groot voor de overige rijders en werd dan ook totaalwinnaar.

Ook reden er nog diversen klasse moderne motoren.

Bij de gecombineerde Dames en 50+ klasse, liet Lara de Kruif zien dat je, ondanks de zware baan, op een 85cc machine toch heel hard kon gaan en zij won dan ook overtuigend de Dames klasse.

De 50+ klasse werd gewonnen door Sander Pul.

Ook was er nog de Veteranen klasse, moderne motoren, deze waren ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Willem-Jan van Wieren won in de leeftijdscategorie 30 tot 36. De winst in de klasse 37 tot 42 ging naar Tino Winter en Jan-Willem Tijmensen won de klasse 43 tot 49 jaar.

Als laatste was er nog de klasse Prominenten, deze werd gewonnen door Wessel Bosch.

De laatste manche werd, mede door de regen en het schuiven, pas om 18.30 uur afgevlagd.

Ik hoop dat er volgend jaar, maar dan onder betere omstandigheden, weer een Veteranencross wordt georganiseerd.

 

Herman van Zelm.

Scroll to top