Laatste Nieuws

Vintage Motocross Des Nations 50cc 2018

Vintage Motocross Des Nations 50cc 2018

24-26 augustus 2018 Ahun, Frankrijk

Dit jaar alweer voor de zevende keer.

Frankrijk had dit jaar de eer om gastheer te zijn, tijdens de Motocross des nations 2018 was ook de Classic 50cc klasse van harte welkom. Helaas bleken de Franse 50cc rijders op het laatste moment afgehaakt, maar een vijftal teams uit Nederland, drie Teams uit Italië en één team uit Zweden gingen de uitdaging aan. In totaal 30 classic 50cc machines aan de start!

Ahun ligt ongeveer 900 km vanaf Utrecht en de heenreis gaf dan ook weinig problemen. Onder perfecte weersomstandigheden werd aangereisd, al zijn hurktoiletten wel even wennen. Kees ging op de bezorgbrommer baguettes halen.

Ondertussen stroomde het rennerskwartier vol met meer dan 300 rijders van diverse nationaliteiten, rijdend in vele klassen. Als snel werd ook duidelijk dat Excel in Frankrijk anders werkt, want alle rijdersgegevens stonden door elkaar of waren verkeerd ingevoerd. Maar enkele ‘Merdes’ verder was alles opgelost en kon de baan verkend worden.

De harde baan met grote hoogteverschillen leek zo op het eerste gezicht een hele kluif voor de 50cm3. Maar er bleek maar één sectie te zijn die nogal pittig was. Na onderling overleg werd besloten dat van ieder land een coureur zou proberen om de heling te halen. Aangezien de Italiaanse piloot nauwelijks boven kon komen werd er door de Franse gastheren snel een bypass gelegd.

De machinekeurder bleek toen hij aan de 50cc machine toe was, ook toe aan een pauze. De Franse slag; er zat niet anders op dan te wachten tot hij zijn “petit diner” achter de kiezen had.

Zaterdag; eindelijk het tijd voor de eerste manche… De machines klaar, de rijders klaar en onder een stralend zonnetje en grote publieke belangstelling stond het hele circus klaar. De meeste Fransen waren danig onder de indruk van al het ‘kleine’ geweld wat achter het hek stond. De vlag, het bord en vooruit “avec le chèvre”.

Les Oranges namen gelijk de leiding, Richard, Johan en Geert gingen er als een lièvre van door. Helaas voor Geert was het na de derde springbult al voorbij, de rest van de dag werd doorgebracht in het ziekenhuis met een gebroken “clavicule”, 5 gebroken “côtes” en een gescheurd “omonplate”… Exit Geert. Gelukkig ging alles ondertussen op de baan nog steeds goed voor team NL. Richard en Johan pakten de eerste punten in de strijd om de cup.

’s Avonds werd er natuurlijk gefeest in het Classic 50cc kamp, de bezorgbrommer werd weer even ingezet voor de inwendige mens en ook het inwendige stof werd goed natgehouden met diverse “biéres et liquides”. Ook het voortbestaan van deze prachtige wedstrijd werd gewaarborgd door het reglement nog verder uit te werken en alvast de fundamenten voor de 2019 editie te leggen.

Na een kort nachtje kwam iedereen zijn campertje uit om de derde en laatste manche erdoor te jassen.

Na afloop van de derde manche, waarin Johan en Richard de kop nogmaals pakten, bleek na een mooie strijd bleek hun team toch nog de meeste punten te hebben verzameld en mocht de beker net

als alle voorgaande edities weer mee naar Nederland. Richard werd individuele winnaar. Team Italy werd tweede en het Zweedse team werd derde.

Uitslag teams NL:

  1. Geert Breemer Richard van Drooge en Johan Kistemaker
  2. Ferry de Boer, Jeff Rouw, Rene Eelderink
  3. Freddy vd Laan, Mike Jonker, Theo Karnebeek
  4. Anne Breemer, Jan Beishuizen, Pedro van Hout
  5. Peter Jansen, Davy Jansen, Thijs Cox

Helaas waren de Fransen de bekers vergeten te kopen, maar dat maakte “la joie” er niet minder om. Achteraf kwam het nog goed en mogen we hier nog de deelname oorkondes en shirts uitreiken! Met dank aan mevrouw 100% Moreau!

Scroll to top